MENY menu

Ny guide inför julhandeln: Här den svenska, ekologiska maten

Se hela guiden här!

Ekologiska Lantbrukarna har gjort en guide till 21 produktgrupper gjorda på svenska ekologiska och KRAV-märkta råvaror, lagom till julstöket. Guiden visar tydligt att det oftast inte är ett val mellan ekologiskt eller svenskt, nästan alltid finns det ett alternativ som är både och.

Som enskild medborgare kan det ibland vara svårt att göra rätt val i livsmedelsbutiken. Ekologiskt eller svenskt, vad ska man välja? Ekologiska Lantbrukarna har därför inventerat ekologiska livsmedel av välkända varumärken på den svenska marknaden och skapat guiden “Var kommer smöret från?”. I guiden finns allt från smör och socker till rödbetor och senap. Guiden är inte en komplett sammanställning av hela utbudet, men med den hoppas Ekologiska Lantbrukarna att spräcka myten att man måste välja mellan ekologiskt och svenskt.

– Det finns massor av skickliga, svenska ekobönder som producerar bra råvaror. Trots det hör man ibland myten att det finns ett val mellan det svenska och det ekologiska. Med denna guide vi vill visa att du inte behöver välja, din julmat kan vara både ekologisk och svensk säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

Inventeringen utfördes via stickprov fysiskt i butik och via livsmedelsföretagens hemsidor. Produktgrupper valdes utifrån kriterierna att livsmedlets huvudråvara skulle vara möjlig att producera i Sverige och att det skulle vara ett välkänt varumärke. I 18 av 21 av kategorierna fanns det produkter som både var ekologiska och svenska, men det framgick inte alltid på förpackningarna. Det visar att det kan vara svårt för konsumenter att göra medvetna val.

– Från Sverige-märket gör det enkelt att välja varor med svenskt ursprung när du handlar i butiken, så titta efter märket när du vill välja svenska ekologiska och KRAV-märkta produkter. Ursprungsmärkningen är välkänd med högt förtroende hos konsumenterna och betyder att varan är odlad eller född och uppfödd i Sverige, och dessutom förädlad, förpackad och kontrollerad här, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB.

Guiden lyfter inte bara fram ekologiska livsmedelsprodukter med svensk råvara, utan synliggör även produkter vars råvara inte är från Sverige idag, men har potential att bli det i framtiden. Till exempel så är det fortfarande svårt att hitta svenska ekologiska baljväxter och kallpressad rapsolja, men det finns goda förutsättningar för odlingen att öka om handeln och förädlingsled visar intresse för att utveckla och sälja svensk, ekologisk och växtbaserad mat.

Se hela guiden här!

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna/LRF
Warfvinges väg 38
112 51 STOCKHOLM