MENY menu

Ekologisk mat är mer lokal

När vi odlar ekologiskt så blir maten automatiskt mer lokal. Det är nämligen så att vi ekobönder odlar till stor del djurens foder själva för att på så sätt vara mer självförsörjande. Dessutom använder vi stallgödsel, som till exempel kodynga, och växtrester för att ge näring till jorden, istället för importera konstgödsel. Det gynnar ett lokalt kretslopp.

Om man står och väljer mellan att handla mat som är ekologisk eller närproducerad så kan man komma ihåg att:

- Varför välja? Köp både och! Ofta finns det mat som är både lokal och ekologisk så det behöver inte vara en motsättning. Ekologiskt kött, mjölk, potatis och morötter som kommer från Sverige finns alltid tillgängligt.

- Allt går att odla eko i Sverige! Det behöver inte vara antingen eller - allt som går att producera konventionellt i Sverige går också att producera med ekologiska metoder. Det behövs mer efterfrågan på ekomat för att fler ska ställa om. Som konsument visar du att det finns en efterfrågan på ekologiskt om du köper ekomat, även om den är importerad.

- Ekologiskt lantbruk har bättre djurvälfärd! Vi vill att våra djur ska få utlopp för sina naturliga beteenden som att sprätta och böka. Visste du att bara en 1 % av alla svenska hönor får gå utomhus, men att alla ekologiska höns får möjlighet att var ute? Köper du svenskt, ekologiskt nötkött kan du även vara säker på att korna fått beta riktigt gräs, medan många konventionella ungtjurar föds upp inomhus i stall.

- Ekologisk svensk mat är alltid mer närproducerad. Eftersom det inte används importerade insatsvaror, såsom konstgödsel, är svensk ekologisk mat alltid mer närproducerad. Dessutom stannar mer av intäkterna kvar på våra ekogården och inom den svenska ekojordbrukssektorn som kan bidrar till utveckling av lokalsamhället.

- Den biologiska mångfalden är generellt större på en ekologisk gård. Forskningen visar tydligt att den biologiska mångfalden är större på en ekologisk gård, framförallt för att vi inte använder oss av skadliga kemiska bekämpningsmedel.

- Fri från farliga bekämpningsmedel! På ekogårdarna använder vi aldrig några naturfrämmande kemikalier. Även fast det är en utmaning för oss vill vi inte bidra till kemikalier i naturen eller i våra kroppar.

Du kan fördjupa dig om lokal och ekologisk mat hos Ekofakta.se under avsnittet “Lokalproducerat och/eller ekologiskt - vad ska vi välja?”. Läs mer här!

Gå till Ekofakta.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.