MENY menu

Vinnare av årets Ekomatsliga

Varje år gör Ekomatcentrum en sammanställning över statusen på ekologiska livsmedel i landets offentliga kök. Sammanställningen resulterar i en topplista som visar andelen ekologiskt inom kommunerna och landstingen.

När årets Ekomatsliga offentliggjordes i igår, som alltså är en sammanställning över inköpen 2013, visade det sig att det är två kommuner som delar på årets förstaplats, Borlänge och Lund med båda 49 procent ekologiska livsmedel av sina totala livsmedelsinköp. Båda kommunerna har ökat sina ekologiska inköp med 7 procent under 2013.

På andra plats kom Vellinge med 48 procent, strax före Södertälje med 46 procent.

Hos Lunds kommun har man länge jobbat med att öka den ekologiska andelen. Men man har inte avsatt mer pengar till maten.

- Vi klarar det genom att jobba säsongsanpassat, dra ner på köttet och arbeta hårt med att minska matsvinnet. Min uppfattning är att vi genom att sätta ekomål också ökat vår andel svenskt och lokalproducerat. När det gäller vissa produkter har vi avtal med lokala ekoleverantörer, som till exempel KC Ranch när det gäller köttet, säger Maria Ivansson som är projektledare för Lunds ekosatsning.

Nyheten är hämtad från Ekoweb.nu

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.