MENY menu

Vi vill ha fokus på ekoomställning i Almedalen

Den 17 juni var Ekologiska Lantbrukarna på Lilla Slätte Ekodag och höll en presentation om den rapport som vi har tagit fram tillsammans med Macklean. Den presenteras i sin helhet på Almedalsveckan.

Land Lantbruk var på plats på Slätte och skrev en artikel utifrån föredraget:

Trots att försäljningen av ekologiska livsmedel ökar så minskar samtidigt omställningstakten i det svenska lantbruket. I en färsk rapport lagom till Almedalsveckan försöker Ekologiska lantbrukarna analyserna orsakerna.

Under förra året certifierade sig 40 lantbrukare hos Krav, att jämföra med 100 året innan och 200 lantbrukare 2011. Den tidigare brant stigande kurvan avseende omställd areal har också planat ut betänkligt.

Den utvecklingen rimmar illa med att handeln slår försäljningsrekord med ekologiskt producerade varor. Förra året ökade den med 13 procent och för första kvartalet i år rapporterar till exempel Ica en ökning med 43 procent.

– Vi känner av ett hårt tryck med certifiering av förädlingsföretag. Samtidigt får livsmedelsbutikerna sätta upp skyltar som talar om att ekologiska varor saknas, säger Anna Ellström på Krav.

Storhushållsgrossisten Menigo vill knyta nya nötköttsproducenter till sig av rädsla för att inte kunna fylla behoven i takt med att offentliga kök aviserar en ökad andel ekologisk mat. Arla ökade sin ekologiska försäljning med 38 procent första kvartalet i år och slog ett alla tiders försäljningsrekord i maj.

– Det finns signaler om att Arla för första gången på länge tänker ta in nya ekoleverantörer till hösten. De märker hur Skånemejerier rekryterar och rycker i en del av Arlas medlemmar, säger Anna Ellström.

I en färsk rapport gjord av analysföretaget Macklean vill Ekologiska lantbrukarna sätta fokus på orsakerna till gapet mellan produktion och efterfrågan.

– Vi ska presentera den i sin helhet under Almedalsveckan. Det vi vet är att det råder stor osäkerhet på lantbrukarnivå på grund av de svaga signalerna från politiskt håll. Man väntar på det nya landsbygdsprogrammet, säger Paula Cederberg på Ekologiska lantbrukarna.

Rapporten försöker i punktform precisera vem som ska göra vad för att sätta fart på utvecklingen. Staten och myndigheterna bör enligt rapportförfattaren Martin Eriksson koncentrera sig på att ta fram en livsmedelsstrategi, skapa en grundmarknad genom offentlig upphandling och arbeta för ökad export.

Från primärproducenternas sida efterlyser han ökat samarbete, bland annat för att kunna samla större volymer.

– Vi har en hel del att lära av Danmark som har en dubbel så hög andel ekologisk försäljning i butik jämfört med Sverige. Dessutom säljs 40 procent av deras ekolivsmedel i lågprisbutiker, säger Paula Cederberg.

Flera av de bönder som på tisdagen mötte upp på Lilla Slätte Ekodag utanför Töreboda hade en ganska enkel förklaring till varför intresset för ekologisk produktion har avtagit.

– Vi måste få bättre betalt. Den merbetalning som vi har i dagsläget är inte tillräcklig för att motivera lantbrukarna att ställa om, i synnerhet när det blivit allt dyrare och svårare att få tag på kvävegödsel, säger Richard Johansson, spannmåls- och vallfröodlare från Mellerud i Dalsland.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.