MENY menu

Vallprognosen ger förhandstips om skördetid

En av årets viktigaste händelser för en mjölkbonde närmar sig: förstaskörden av vall. Lämpligaste skördetidpunkt bestäms av vädret men också av vallens utvecklingsstadium. Med hjälp av vallprognosen www.vallprognos.se kan du följa vallens utveckling i olika delar av landet, och få en fingervisning om bästa skördetidpunkt där du bor.

Mer närproducerad vall i foderstaten, på bekostnad av till exempel foder baserat på importerad soja, innebär en vinst för klimatet. Vallar som ligger två till fyra år är också fördelaktiga från kväveutlakningssynpunkt jämfört med andra grödor. Lantbrukaren måste dock kunna lita på att vallen håller en hög kvalitet. Näringsinnehållet avgörs till stor del av skördetidpunkten och det är här vallprognosen kommer in i bilden.

Vallprognosen utgår från den beräknade temperatursumman för en viss plats. Startpunkt för beräkningen är när dygnsmedeltemperaturen har överstigit
5 grader C under fem dagar. Man räknar med att det inte sker någon tillväxt vid lägre temperaturer. Dygnsmedeltemperaturen definieras här som medelvärdet av högsta och lägsta värdet under ett dygn. För att beräkna temperatursumman minskar man dygnsmedeltemperaturen med 5 grader och summerar därefter temperatursumman dygn för dygn.
Temperatursummorna och analyserade värden av provskördar för omsättbar energi och råproteininnehåll publiceras fortlöpande på www.vallprognos.se. Sverige representeras av en mängd platser, från skånska Skillinge i söder till lappländska Ylinenjärvi i norr.

Skörd vid 250 graddagar
Teorin bakom vallprognosen baserar sig på undersökningar som genomförts av professor Marketta Rinne, MMT Agrifood Research Finland. De finska beräkningarna visade att när temperatursumman uppgår till 250 graddagar är timotejens organiska smältbarhet 76 procent, vilket motsvarar 11,2 MJ omsättbar energi per kg torrsubstans. Svenska vallar är oftast blandvallar där bland annat klöver ingår. Detta sänker energihalten något vilket innebär att 250 graddagar motsvarar 10,8—11 MJ omsättbar energi per kg torrsubstans. Det är ett lämpligt mål att sikta på för ett få fram ett bra vallfoder till mjölkkor.

Läs mer på Greppa Näringens hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.