MENY menu

Vallen klarar sig med mindre kväve

Vallen kan klara sig med mindre kväve än vad rekommendationerna anger. Det visar ett treårigt försök i slåttergräsvall där kombinationen av mineralgödsel och flytgödsel har undersökts.

Nötflytgödsel till vall förekommer i stor utsträckning i Sverige. Ändå saknas kunskap om vilka kombinationer av flyt- och mineralgödsel som ger störst skörd, högst proteinhalt och bäst kväveutnyttjande. JTI - Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala,har därför gjort ett försök på just detta och fått resultat som kanske förvånar en del.

30 ton nötflyt till vall på lerjord
Fältförsöken var lagda på styv lerjord på en mjölkgård i Uppland och utfördes under åren 2010, 2011 och 2012. I försöket användes en vall med timotej, ängssvingel och engelskt rajgräs. Vallen skördades tre gånger och gödsling gjordes till första- och andraskörden.

Tre av försöksleden gödslades med enbart mineralgödsel i sammanlagda givor på 140 respektive 210 kilo kväve per hektar. Försöket bestod av ytterligare fyra försöksled där tre av dem tillfördes mineralkväve i givorna 80-110 kilo per hektar till första skörden och flytgödsel till andra skörden. Det fjärde ledet fick omvänt flytgödsel först och mineralkväve till andraskörden. Ett led var helt ogödslat som jämförelse. Mängden flytgödsel begränsades till 30 ton per hektar.

Höga skördar oavsett gödslingskombination
Det fanns ingen säkerställd skillnad i totalskörd, från försöket, mellan de olika sätten att kombinera mineralgödsel och flytgödsel. Skördenivåerna var genomgående ganska höga - drygt 10 ton torrsubstans (ts) för alla led utom det ogödslade.

Nyheten är hämtad från Greppa Näringen. Läs fullständig artikel här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.