MENY menu

"Utnyttja möjligheterna och uppfyll miljömålen"

Ekomarknaden ökar men antalet ekobönder i Sverige minskar. Samtidigt missar Sverige miljömålen – ännu en gång.

Vårt debattinlägg i ATL Synpunkten 4 april 2014:

Regeringens nya landsbygdsprogram fram till 2020 innehåller ekologisk produktion i den omfattning vi har i dag. Vi menar att fler svenska lantbrukare än i dag har goda möjligheter att producera för den ekologiska marknaden och svara upp mot efterfrågan. Många är också intresserade av att göra så. Nu är det dags att planera omläggningen för att komma med från början 2015 när ny möjlighet ges till att söka miljöersättning.

Av våra 16 svenska miljömål kommer bara två att nås. Övriga 14 mål kommer inte att klaras till 2020.

Naturvårdsverket menar att det svåraste målet är det om biologisk mångfald. Ekologisk produktion är med bland de åtgärder som nämns för att nå det miljömålet. Detsamma gäller målet om en giftfri miljö. Det, tillsammans med den ökande importen av ekomat, är tillräckliga skäl för politiker att ge lantbrukare signalen att satsa på eko.

Det behövs gemensamma krafttag för en utveckling av ekologiskt lantbruk i Sverige. Vi behöver erkänna potentialen som produktionen har, både miljömässigt och samhällsekonomiskt. Konsumenter efterfrågar ekobönders produkter men dagens otydliga marknadsmässiga och politiska signaler får bönder att tveka.

Det är inte bara politik som bidrar till utvecklingen – vi bönder kan påverka på många sätt. Ekologiska lantbrukarna har varit med och startat nätverket Organic Sweden för att just stimulera försäljningen av ekologiska livsmedel.

En marknadspotential finns på den svenska marknaden, och vi ser även möjligheten till export. Vi hämtar inspiration från Danmark som lyckats mycket väl med detta. Där har både staten och marknaden identifierat ekologiskt lantbruk som ett framgångsrikt koncept.

Det är en missuppfattning att tro att nuvarande miljöersättning till ekologisk produktion skulle vara hög. Sanningen är att den hittills varit lägre än både ersättningen till betesmarker, fånggrödor och till vårplöjning.

Sett till alla de vinster som följer i dess spår är tusen kronor per hektar inte för mycket. För det fås bland annat biologisk mångfald, färre kemiska bekämpningsmedel i vår omgivning, en levande landsbygd och ökad djurvälfärd.

Ekologisk produktion är en av flera inriktningar som svenska lantbruksföretag kan utveckla för att göra goda affärer framöver. Resultatet kan bli att gårdens produktion tillgodoser både marknadens efterfrågan och att uppfylla svenska miljömål. Det vinner alla på.

Carl-Erik Ehrenkrona
ordförande i Ekologiska Lantbrukarna

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.