MENY menu

Uppmaning: satsa på den medvetna konsumenten

Den 29 maj anordnade LRF:s dotterbolag Macklean frukostseminarium under rubriken "Är maten värd sitt pris?". Bland deltagarna fanns representanter från både handel, förädling och primärproduktion.

Seminariet kom att handla om vilka mervärden som driver prisvärdheten och trender inom livsmedelskonsumtion och konsumentens drivkrafter. Branschen tror att det är smaken, men när man frågar konsumenten är det hälsa. Konsumentens beslutsprocess består av fyra steg: innan, inför, under och efter köp. Forskning visar att hela 2/3 av alla köpbeslut tas i butiken men att radio, TV, tidningar och internet präglar besluten innan köp. Vanans makt är stor och det gäller att bryta den med information via dessa kanaler.

Konsumenter är överlag nyckfulla, de säger att de vill en sak, men fattar ett annat beslut i butiken. Men intressant är att undersökningar visar att medvetna konsumenter (så kallade LOHAS= Lifestyle of Health and Sustainability) gör som de säger och betalar mer - oberoende av inkomst! De är därför en värdefull konsumentgrupp för livsmedelsbranschen att värna om, enligt Macklean. De menade också att de är en bortglömd grupp som inte satsas tillräckligt på.

Hos medvetna konsumenter finns en ökad betalningsvilja för mervärden och den prisvärda maten är en lönsam framtid för handeln. Som slutsats lade Macklean fram flera utvecklingsområden, bl a: "Samverka kring forskning runt konsumentbeteende och konsumentbeslut", "Utnyttja konsumentens drivkrafter om olika mervärden och kapitalisera på pris-okänsliga konsumentgrupper, t ex LOHAS", "Förena två eller fler mervärden och skapa erbjudanden som konsumenten är villig att betala extra för".

Här kan du ladda ner Macklenas rapport "Är maten värd sitt pris?"

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.