MENY menu

Tungmetaller i barnmat

Lördag 12:e januari rapporterade flera media att det finns tungmetaller i barnmat, specifikt välling och gröt, även KRAV-märkta produkter. Här följer ett pressmeddelande från KRAV i ämnet:

Mediernas rapportering baseras på en undersökning som företaget Testfakta gjort. Undersökningen visar att flertalet gröt- och vällingsorter innehåller spår av tungmetallerna bly, kadmium och arsenik. Dessa ämnen återfinns naturligt i marken och tas bland annat upp av ris och spannmål ur jorden.

KRAV-certifierad produktion kontrolleras årligen så att inte kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel används, men trots det kan man aldrig påstå att produkterna är helt fria från gifter. Däremot är produktionen fri från gifter.

Att man inte kan garantera helt giftfria produkter beror på att det redan finns föroreningar i jord, vatten och luft som påverkar den mat som odlas i jorden. En av orsakerna till tungmetaller i våra jordar är till exempel användningen av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, vilket KRAV-certifierad produktion inte tillåter.

KRAVs slutsats är därför att vår förorenade jord behöver ännu mer ekologisk odling, som bland annat bidrar till renare vatten, friskare jordar och ökad biologisk mångfald.

Här kan du läsa DNs rapportering om tungmetaller från den 12 januari>>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.