X

Tidningen "Ekologiskt lantbruk" startar spannmålsexport

22 juni 2016
I ett pressmeddelande berättar tidningen Ekologiskt lantbruk att de från och med i höst erbjuder sina läsare en möjlighet att få offert på ekologiskt kvarnvete och grynhavre direkt från köpare i Tyskland. Bakgrunden är att redaktionen under hela förra året fick indikationer på att de tyska ekobönderna fick betydligt bättre betalt än de svenska.

– För vissa grödor verkade merpriset vara så högt att det inte kan förklaras av transportkostnaden mellan Sverige och Tyskland, säger Niclas Åkeson, chefredaktör för Ekologiskt lantbruk.

Samarbete med tyskfödd ekorådgivare
Exportservicen erbjuds genom ett samarbete mellan tidningen Ekologiskt lantbruk och tyskfödde ekorådgivaren Hermann Leggedör. Genom Hermann Leggedörs språkkunskaper och kontaktnät med potentiella köpare av ekologisk spannmål i norra Tyskland kan svenska ekoodlare nu erbjudas flera kanaler och en ökad konkurrens om sina produkter. All information i de enskilda affärerna hanteras konfidentiellt, men tidningen kommer som en del av sin marknadsbevakning att rapportera vilka priser som erbjuds. Offerterna kommer att avse fritt säljarens gård, vilket gör dem lätt jämförbara med motsvarande bud från svenska köpare.

– Efterfrågan på kvarnvete och grynhavre är mycket stor i Tyskland. Det ska bli spännande att se vilka prisnivåer man kommer att kunna erbjuda svenska ekoodlare, säger Hermann Leggedör.

Läs mer i senaste numret
Den nya exportkanalen presenteras mera i detalj i Ekologiskt lantbruk nr 4/16 som kommer ut till läsarna imorgon, torsdag. Servicen kommer att utföras till självkostnadspris, men några avgifter är ännu inte fastställda.

Ekologiskt lantbruk är en branschtidning för professionella ekologiska producenter och produceras av Publishingfarm AB. Tidningen är medlemstidning för föreningen Ekologiska Lantbrukarna och kommer ut med sju nummer per år.

För mera information:
Niclas Åkeson, chefredaktör Ekologiskt lantbruk, 0703-82 45 20, niclas@publishingfarm.com.
Hermann Leggedör, Agri-kultur, 0707- 91 23 74, hermann@agri-kultur.se

Fler nyheter