MENY menu

Sveriges första ekologiska ostkarta är här!

I Sverige finns en fantastisk mångfald av ekologiska ostar, men de hittar inte alltid ut till landets butikshyllor. Hittills har det inte heller funnits någon sammanställning av alla ekologiska ysterier. Inom kampanjen “Känn Lugnet” lanseras nu Sveriges första ekologiska ostkarta och Uppland sticker ut med fem ekologiska ostproducenter.

Krämiga gräddostar, salta kittostar och fylliga mögelostar – Sverige är fullt av smakrika ekologiska ostar. Med ett klimat som lämpar sig för mejeriproduktion har Sverige en lång tradition av osttillverkning. Trots det har de svenska ekologiska ostarna länge lyst med sin frånvaro i ostdiskarna. Med Ekologiska Ostkartan vill Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna bidra till att fler får upp ögonen för mångfalden av ostar som finns i Sverige.

– Du kan hitta mängder av importerade dessertostar i varenda butik, men det är jättesvårt att hitta en svensk ekologisk ost – oavsett om du letar efter alternativ från de stora mejerierna eller från mindre lokala producenter. Med Ekologiska Ostkartan vill vi visa på den mångfald av ost som vårt land har att erbjuda, säger Charlotte Bladh André på Organic Sweden.

Ekologisk ost görs på mjölk från kor som fått beta extra mycket. Det bidrar både till mer biologisk mångfald och till öppna landskap. På flera av mejerierna går produktionen ännu längre, där bland annat kalvarna får gå tillsammans med korna i flera månader eller att djuren endast betar på naturbetesmarker.

Om kampanjen:
KÄNN LUGNET är en kampanj som berättar vad du får och bidrar till när du väljer ekologiska frukter, grönsaker och mejeriprodukter. Bakom kampanjen står Organic Sweden och Ekologiska Lantbrukarna i samarbete med Föreningen Sörmlandsäpplen. Du hittar hela ostkartan här.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna/LRF
Warfvinges väg 38
112 51 STOCKHOLM