MENY menu

Sveriges bönder missar miljoner på foder

Sveriges bönder är alldeles för beroende av importerat foder. Det går att odla allt foder vi behöver i Sverige, skriver Eva Hagström Öberg, projektledare för Proteintipset.se, i ATL Synpunkten 17 juni.

Sveriges bönder är fortsatt beroende av en stor del importerat foder. En ansenlig del består av sydamerikansk soja med tveksamt rykte.

Det är inget annat än ett marknadsmisslyckande då det går att odla allt foder vi behöver i Sverige. Bönderna kan tjäna pengar och samtidigt göra stor klimat- och miljönytta.

Sveriges bönder går miste om många hundra miljoner genom foderimporten. Bara importen av ekologisk spannmål och proteingrödor motsvarar 90 miljoner kronor om året. Det är pengar som Sveriges bönder kan tjäna genom att odla mer foder själva.

Om alla bönder skulle pressa lite mer fodervärde ur vallen och lägga in proteingrödor och oljeväxter så ofta växtföljden tillåter skulle vi kunna bli självförsörjande på foder i Sverige.

Varför händer det inte?

Orsakerna är många och består till viss del i att många gårdar byggt sig fast i ett system med stora inköp av färdigfoder.

Foderfirmorna är inte tillräckligt intresserade av att hitta inhemsk råvara till foderblandningarna. De ger inga tydliga prissignaler som uppmuntrar bönder att börja odla mer proteingrödor. Risktagandet att testa nya osäkrare grödor blir för många bönder alltför stort.

Vilken annan bransch skulle acceptera att producera, få halvdåligt betalt vid leverans och ett bra tag senare få en slutbetalning som inte är uppgjord i förväg? Det hindrar bönder att marknadsanpassa foderodlingen.

Vad är då lösningen?

Jag sätter tyvärr inte så stor förhoppning till foderindustrin. Ingen annan än bonden har egentligen intresse att sänka foderkostnaderna. Så störst förhoppning sätter jag till att bönderna själva tar tillvara marknadsmöjligheterna med närproducerat foder.

Att de odlar och bedriver mellangårdshandel! Av den anledningen har proteintipset.se blivit till. Det är böndernas egen handelsplats för foder. Där är det lätt att annonsera och hitta handelspartner. Efter snart ett år i drift kan jag vittna om många bra affärer.

När bönder delar på handelsmarginalen tjänar eller sparar både växtodlaren och djurproducenten mellan 20 öre och en krona per kilo foder. Bönder hittar nya affärskontakter även för kommande år och för fler grödor.

Det är en härlig känsla att bli mindre beroende av en världsmarknad och i stället knyta kontakter med en ny kollega.

Och samtidigt göra klimat och miljönytta. Ödesfrågan om att tillåta gmo-foder i Sverige blir onödig. Det är inte där de stora pengarna finns att tjäna.

Så kom igen Sveriges bönder! Testa att lägga en säljannons för en gröda som du ska skörda i höst eller en köpannons för en gröda som kan sänka dina foderkostnader.

Det kostar inget och kanske leder det dig till nya uppslag för bättre lönsamhet, en ny kontakt med en kollega och en skön känsla av att vara del av något större.

Eva Hagström Öberg
projektledare proteintipset.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.