MENY menu

Svenskproducerat foder fullt ut

En unik svensk studie visar att svenska mjölkkor helt och hållet kan utfodras med svenskproducerat foder. Detta utan några större problem och med bibehållen hög avkastning.

Med hjälp av NorFors fodervärdering har möjligheten att använda svenskt närproducerat foder till våra mjölkkor undersökts. Studien visar tydligt att sojamjöl inte kan konkurrera med de svenska proteinfodermedlen, som till exempel raps, åkerböna och torkad drank från spannmål.

Majsensilage visade sig ha svårt att konkurrera med både vallensilage och hårdpressad betmassa om inte majsodlingen ger mycket höga skördar.
– Hänsyn är tagen till hur olika foder påverkar varandra, och samspelet mellan foder och djur är också beaktat, allt detta ligger i NorFor-modellen. En utvärdering som denna, med ny fodervärdering, teoretiska beräkningar och fallstudier i praktisk mjölkproduktion - är så vitt jag vet inte någonsin gjord tidigare, säger Anders H Gustafsson, forskare vid Växa Sverige.

Om svenska proteinkraftfoder ska ersätta de cirka 90 miljoner kilo sojamjöl och sojabönor som vi importerar idag till våra nötkreatur så behövs en rejäl ökning av foderarealen av vissa grödor. En övergångsperiod på flera år krävs för att få fram odlings- och bekämpningsstrategier mot skadegörare, och även sortutveckling behövs. Likaså behövs utveckling och investeringar i utrustning för att lagra och bearbeta fodermedlen.

– Det mesta talar för att svensk mjölkproduktion kan gå över till helt svenskproducerade foderstater. Detta kräver dock viss tid för omställning och tillämpning av ny kunskap, men mycket kan också göras snabbt och sedan leda till gynnsamma effekter på miljö, klimat och lönsamheten för lantbrukaren, säger Anders H Gustafsson.

Detta är ett pressmeddelande från Växa Sverige

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.