MENY menu

Svenskproducerade KRAV-produkter är grunden i ekoboomen

Världsunik ekoboom i Sverige 2014: Grundpelaren i ökningen är svenskproducerade KRAV-produkter

Den ekologiska försäljningen under första halvåret 2014 slår alla rekord, även ur ett internationellt perspektiv. Aldrig tidigare har de svenska konsumenterna handlat så mycket ekologiska livsmedel. Ekowebs bedömning för första halvåret 2014 är en ökning med 30 procent, vilket troligen är lågt räknat.

Prognosen för den ekologiska livsmedelsförsäljningen, som Ekoweb presenterade under marknadsseminariet på Grand Hôtel i Stockholm den 30 januari 2014, verkar ha rykt all världens väg. Utifrån de förutsättningar som då gavs var Ekowebs bedömning att ekomarknaden skulle öka med 10 procent under 2014. Med historisk tillbakablick brukar Ekowebs prognoser enbart differentiera sig ett par procent gentemot det slutliga resultatet.

Det återstår att konstatera att 2014 är ett unikt år ur ekologisk försäljningssynpunkt. Enligt Ekowebs bedömning i en halvårsrapport, genomförd på uppdrag av KRAV, ligger ökningen på cirka 30 procent för den totala ekologiska livsmedelsmarknaden i Sverige. Bedömningen ska ses med viss försiktighet, eftersom flera mindre aktörer inte presenterar halvårsresultat, och gör inte anspråk på att vara fullständig, men ger ändå en tydlig bild av hur försäljningen utvecklats hittills under 2014.

Den ekologiska livsmedelsförsäljningen har visat på tillväxt varje år, sedan Ekoweb startade mätningarna 2008-2009. Under 2008 var en liknande procentökning, men då från betydligt lägre nivåer och den värdemässiga ökningen låg på knappt 1,6 miljarder. Om årets ökning fortgår motsvarar detta ett värde om ca 4 miljarder kr.

Läs Ekowebs halvårsrapport 2014 här >>

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.