MENY menu

Svekoguiden är här!

Lagom till julhandlingen har Ekologiska Lantbrukarna har gjort en guide till 16 produktkategorier gjorda på svenska och ekologiskaråvaror. Guiden visar att det ofta går att hitta mat som är både svensk och ekologisk.

Som enskild konsument kan det ibland vara svårt att göra rätt val i livsmedelsbutiken. Ekologiskt eller svenskt, vad ska man välja? Ekologiska Lantbrukarna har därför inventerat ekologiska livsmedel av välkända varumärken på den svenska marknaden och tagit fram “Guiden till sveko - en guide till svenska och ekologiska livsmedel”. I guiden finns allt från smör och socker till rödbetor och varmpressad rapsolja. Guiden är inte en komplett sammanställning av hela utbudet, men med den hoppas Ekologiska Lantbrukarna att det ska vara lättare att hitta svenska och ekologiska produkter i butikshyllan.

– Vi har fantastiska förutsättningar att producera ekologisk mat . Konsumenten ska inte behöva välja mellan svenskt eller ekologiskt - det finns gott om varor som är både och. Ekologiskt jordbruk ger färre kemikalier och fler insekter i den svenska naturen och dessutom ett minskat exportberoende, säger Erika Olsson, Ordförande för Ekologiska Lantbrukarna.

Guiden lyfter inte bara fram ekologiska livsmedelsprodukter med svensk råvara, utan synliggör även produkter med utvecklingspotential. Till exempel så är det fortfarande svårt att hitta svensk ekologisk senap eller varmpressad rapsolja. Varje produkt presenteras även med ett prisintervall, då matpriserna är något som många konsumenter lägger extra stor vikt vid just nu.

Inventeringen utfördes via stickprov fysiskt i butik och via livsmedelsföretagens e-handel. Produktgrupper valdes utifrån kriterierna att produktens huvudråvara skulle ha ursprungsland Sverige, vara ekologiskt certifierad, vara ett välkänt varumärke på den svenska marknaden och vara förväntad av konsument att tillverkas i Sverige.

Läs guiden här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala