MENY menu

Studieresa till ekosuccén Danmark

Den 23-24e maj deltog Ekologiska Lantbrukarna på en studieresa till Danmark tillsammans med representanter från ekobranschen. Syftet var att lära mer om danskarnas framgångar inom ekologisk livsmedelsproduktion samt att försöka definiera vad som har varit de största framgångsfaktorerna.

Gruppen som reste till Danmark bestod av representanter från Ekologiskt Forum, KRAV, Saltå Kvarn, Naturskyddsföreningen, KF, Ekomatcentrum, Naturresurs Linné samt Miljökontakt.

Här följer en reseberättelse från Charlotte Rosta, marknadsutvecklare på Ekologiska Lantbrukarna:

Danmark - en ekologisk framgångssaga
Danmark är en av de ledande länderna i världen vad gäller ekologiska produkter per capita. Detta beror till stor del på att den Danska staten har valt att prioritera och satsa på ekosektorn samt marknadsföring av eko. I Danmark ansvarar staten för certifiering av den ekologiska produktionen.
År 2002 tog 8 ekologiska organisationer det betydande steget och fusionerade till en gemensam stark organisation, Organic Denmark. All kraft i form av ekorådgivning, marknadsutveckling, kommunikation/PR och lobbying finns samlat under ett och samma tak har varit avgörande för den danska framgången.

Samverkan i branschen en framgångsfaktor
En viktig faktor är det ständigt pågående samarbete som sker genom alla led, där fokus ligger på att hela kedjan från producent ut till konsument måste fungera. I Danmark till skillnad från Sverige finns det ett tiotal livsmedelskedjor vilket gör att relationen mellan handel och producent blir mer balanserad. Som det beskrivs förs bla en dialog mellan Organic Denmark och handeln för att hitta rätt prissättning på ekoprodukter. Man kan tydligt se i den dansksa livsmedelsbutiken att ekoprodukter generellt sätt har en helt annan exponering. Vissa butiker har till och med en ekosektion utöver produkterna naturliga placering i butiken.

Gemensamma kampanjer ger kraft
Samarbete inom branschen är vanligt förekommande och man går ut med gemensamma kampanjer för att främja eko som helhet. Exempelvis har mejeriföretag gått samman i en gemensam kampanj för ekomjölk.
Man kan också se ett annat fokus på eko generellt, exempelvis finns det ekologiska lantbrukshögskolor. Dessutom finns anknytande organisationer som ICROFS som initierar, koordinerar och deltar i nationell och internationell forskning inom ekologisk produktion.

Många goda idéer och infallsvinklar togs med tillbaka till Sverige för att diskuteras. Hur skulle vi kunna göra för att hitta vår motsvarande modell?

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.