MENY menu

Stora frågor kring landsbygdsprogram 2014-2020

Den referensgrupp som landsbygdsdepartementet samlat för arbetet med kommande landsbygdsprogram har haft sitt första möte. Vid mötet presenterades arbetsgången fram till färdigt förslag som man säger skall träda i kraft 1 januari 2014, även om en hel del inte kommer att vara klart då. Möjligen kan det vara en fördel för ekologisk produktion att det är en sådan tidspress för departementet att få fram ett förslag till program att man "ändrar så lite som möjligt" (det är en av de frågorna vi har drivit eftersom vi såg flera försämringar i Jordbruksverkets förslag till nytt ekostöd). Än så länge finns det inga konkreta förslag till åtgärder i landsbygdsprogrammet att ta ställning till.

Under det kommande halvåret blir arbetet med innehållet intensivt och vi kommer att arbeta för att förse ansvariga handläggare med underlag och argument för en effektiv miljöersättning för ekologisk produktion även 2014-2020.

Den stora frågan som berör landsbygdsprogrammet är vilken budget som programmet ges. Den del av programmet som finansieras via EU-budgeten är klar och innebär en 20-procentig minskning. Den svenska delen av programmet är inte klar, beslutas först i och med statsbudgeten i september. För att inte programmet skall minska krävs alltså en betydligt större svenska motfinansiering än tidigare.Till det krävs en politisk vilja från regeringen som vi inte sett tecken till hittills.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.