MENY menu

Stor enighet om ekoregler bland EU-organisationer

I slutet av mars presenterade EU-kommissionen ett förslag på ny lagstiftning för ekologisk produktion. Kommissionen menar att konsumenterna har dåligt förtroende för eko-produktionen och förslagets syfte är att stärka trovärdigheten hos eko. Förslaget är hårt kritiserat och innehåller flera olika delar som var för sig skulle påverka den ekologiska produktionen i EU drastiskt. Några exempel är; bara ekologiska avelsdjur, endast ekologiskt utsäde och förbud mot avhorning.

I början av veckan anordnade IFOAM EU dels ett internt möte och dels en offentlig hearing om förslaget. Kjell Sjödahl-Svensson, KRAV och Marianne Schönning, Ekologiska Lantbrukarna deltog i mötena. Enigheten i sektorn är stor om att förslaget antingen ska skrotas helt eller arbetas om från grunden. "Gärna förändringar och höjd ribba - men det ska vara steg för steg och med förutsägbarhet och stabilitet".

Den 8 maj ska Jordbruksverket ha in synpunkter på förslaget.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.