MENY menu

Små steg i rätt riktning i CAP-överenskommelse

Under onsdagen den 26 juni blev så överenskommelsen klar kring den gemensamma jordbrukspolitiken. Vad gäller våra frågor kan vi konstatera att:

Inte heller denna gång togs de avgörande besluten för att med kraft låta politiken styra mot ökad hållbarhet inom livsmedelsproduktionen men överenskommelsen innebär några små steg i rätt riktning:

+ kravet i pelare 1 på förgröning för att erhålla fullt gårdsstöd är bra även om innehållet blivit urvattnat under förhandlingarnas gång. En stor fördel är att ekologisk produktion är direktkvalificerad för denna del av gårdsstödet. Producerar du ekologiskt uppfyller du kraven på förgröning.

Vi kan konstatera att det är långt kvar till att gårdsstöden är utjämnade.

Inom pelare 2 (landsbygdsprogrammet) lyfts bland annat
+ ökade investeringsstöd för ekologisk produktion och klimatåtgärder
+ en särskild "åtgärd" för ekologisk produktion. En sådan punkt är dock helt verkningslös om den inte följs upp med en tillräckligt stor budgettilldelning.

Mycket detaljer återstår att få på plats och övrig rapportering kring överenskommelsen hänvisar jag till experters sammanfattning. För oss återstår fortsatt starkt fokus på att föra fram de ekologiska frågorna i arbetet med att definiera den svenska tolkningen av CAP och att driva frågan om tillräckligt stor budget för landsbygdsprogrammet och bra ersättningar för miljö- och landsbygdsåtgärder, exempelvis miljöersättning för ekologisk produktion.

Hänvisning till IFOAM EU:s pressmeddelande
och EU kommissionens information än så länge enbart på engelska (eller franska)

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.