MENY menu

Slutet för den genmodifierade potatisen?

Kemiföretaget BASF Plant Science ger upp all produktutveckling och marknadsföring av genmodifierade grödor på den europeiska marknaden. Detta enligt ett pressmeddelande från företaget 16 januari.

Mest kända och omstridda i Sverige har varit odlingarna av de genmodifierade stärkelsepotatissorterna Amflora, Amadea och Modena. BASFs beslut gäller också matpotatissorten Fortuna som är genmodifierad för bladmögelresistens samt en vetesort som är genmodifierad för svampresistens.

BASF flyttar nu sitt huvudkontor och mesta forskning till USA. I Europa har BASF funnits i Tyskland samt i Sverige genom det helägda dotterbolaget Plant Science Sweden i Svalöv. BASF Plant Science är sedan några år genom ett samarbetsavtal mest en underleverantör av forskning till Monsanto.

I pressmeddelandet från BASF står i klartext att det är stora ekonomiska förluster på grund av motståndet från lantbrukare, konsumenter och politiker i Europa som är skäl till att man nu upphör med verksamheten på den europeiska marknaden.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.