MENY menu

Slaget om den opastöriserade mjölken

Livsmedelsverket mötte stort motstånd då de föreslog förbud av försäljning av opastöriserad mjölk i små mängder. Diskussionen blev så pass livlig att Livsmedelsverket gjorde ett omtag. I förra veckan bjöd man in till ett möte för att lyssna till kritiken och diskutera nytt förslag. Elin Rydström, ekologisk mjölkproducent och styrelseledamot i Ekologiska Lantbrukarna närvarade vid detta möte.

Livsmedelsverket är inne på att istället för ett förbud bestämma hur stor mängd opastöriserad mjölk det skall vara tillåtet att sälja. Riskbedömarna på Livsmedelsverket tänker att "ju större mängd desto större risk att någon blir sjuk". Vid mötet diskuterades även typ av kontroll, registrering och regelverk för en försäljning från gård samt vilka prover som ska tas och hur konsumenterna ska informeras.

Framöver kommer Livsmedelsverket att formulera ett nytt förslag och troligtvis blir det en remissrunda till där vi har möjighet att lämna synpunkter. Tills dess har vi i Ekologiska Lantbrukarna och andra möjlighet att formulera goda förslag.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.