MENY menu

Skum bekämpar ogäset

Skum och värme tar kål på ogräsen i frukt- och bärodlingen. En uppdaterad metod för ogräsbekämpning testas i Norge och lanseras i Sverige nästa år, går att läsa i en nyhet från ATL.

Tekniken kallas foamstream och bygger på värme och högt tryck. Ogräsplantorna kokar helt enkelt bort när de träffas av 99-gradigt skum. Det brittiska företaget Weedingtech lanserar metoden i Östersjöområdet. Idén har bearbetats sedan 90-talet men först nu nått praktiken med en ny skumblandning, ett nytt värmesystem och en ny typ av dyser.

Tekniken bygger på samma princip som flamning med gasollåga, hög värme tar kål på ogräset. Skummet gör dock att värmen dröjer sig kvar, även om temperaturen snabbt sjunker.

Foamstream har fått godkänt av brittiska Soil Association för användning i ekologisk odling och nu startar tester i samarbete med norska institutet Bioforsk.Tekniken kommer att visas upp på mässan Elmia Odla i höst och på Agromek i Herning. Priset är relativt högt, runt 500 000 kronor.

Här kan du läsa nyhetsartikeln i sin helhet

På Weedingtechs hemsida kan du läsa mer om Foamstream

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.