MENY menu

SJV föreslår helt omgjort ekostöd

Jordbruksverket har på uppdrag av regeringen gjort ett förslag till hur det nya landsbygdsprogrammet ska se ut från 2014. Förslaget är nu ute på remiss och senast 14 september ska remissvaren finnas på landsbygdsdepartementet.

Ekologiska Lantbrukarna har gått igenom det stora materialet och kan konstatera att de föreslagna förändringarna generellt är små - utom när det gäller ekostödet där Jordbruksverket föreslår ett helt omgjort upplägg, och dessutom i två varianter.

Enligt Ekologiska Lantbrukarnas beräkningar ger förslaget ett minus för mjölk- och nötköttsgårdar och oförändrat stöd för växtodlingsgårdar i slättbygdsområdena. Utanför slättbygdsområdena ger Jordbruksverkets förslag minskat stöd till alla typer av gårdar. Trots de dokumenterat stora miljöfördelarna med vall i växtföljden föreslår Jordbruksverket också att ersättning för vallodling helt ska försvinna. Man föreslår också att hela växtodlingen i företaget måste vara omlagd.

En närmare genomgång av Jordbruksverkets förslag finns i Ekologiskt lantbruk som utkommer 7 september. Här kan du läsa artikeln redan nu

Eventuella frågor kan ställas till Ekologiska Lantbrukarnas miljöstödsexpert Peter Einarsson på peter.einarsson@ekolantbruk.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.