MENY menu

Självförsörjande system ger mindre läckage

Skillnaden i kväveutlakning mellan konventionell och ekologisk odling är liten om den senare baseras på en stor andel extern tillförsel av gödsel. System som är mer självförsörjande genom gröngödslingsgrödor har betydligt lägre läckage, både per hektar och per produkt. Det visar nya danska försök, går det att läsa i en nyhet från Greppa Näringen.

En grupp danska forskare har tagit fasta på att en del av dagens ekologiska odling till stor del är beroende av att köpa in gödsel på ett liknande sätt som den konventionella odlingen. De menar att det är ohållbart på sikt och startade därför ett försök där de provade och jämförde tre delvis nya metoder för ekologisk odling med en konventionell.

En strategisk användning av gröngödslingsgrödor leder till lägre beroende av externa källor för kvävegödsel. Samtidigt som skördeminskningen blev måttlig i försöken blev kväveutlakningen lägre, både per hektar och per producerad mängd.

Läs mer på Greppa Näringens hemsida

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.