MENY menu

SIK-rapporten i Vetenskapsradion

SIKs rapport "Klimatavtryck av ekologiska jordbruksprodukter" som publicerades i början av september var föremål för Vetenskapsradions program "Klotet" 28 september. Bl a intervjuades Ekologiska Lantbrukarnas ordförande Carl-Erik Ehrenkrona. Förutom kväveanvändningens klimatavtryck, uppmärksammade programmet också innehållet i de gödselmedel som får användas i ekologisk odling, t ex slaktrester från konventionell grisproduktion. De gårdar som använder den här gödseln är nästan uteslutande växtodlingsgårdar utan djur som saknar bra sätt att recirkulera näring inom gården och därför är beroende av att ta in växtnäring från källor utanför gården. KRAVs regelchef Lars Hällbom fick svara på frågor om detta. Programmet finns att lyssna på här.

- Det är en intressekonflikt vi är medvetna om och hela tiden diskuterar, kommenterar Ekologiska Lantbrukarnas verksamhetsledare Maria Dirke frågan om gödselmedel. Å ena sidan är det viktigt att rester från livsmedelsproduktionen förs åter in i kretsloppet, och å andra sidan är det en trovärdighetsfråga för ekologiskt lantbruk att inte vara beroende av insatsmedel som har sitt ursprung i konventionell produktion.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.