MENY menu

Sidan som guidar bönder till samarbete

Vad vill du samarbeta kring? Det finns en smart och rolig guide på nätet som hjälper dig som lantbrukare att börja samarbeta med andra lantbruksföretag. Det är Ekologiska Lantbrukarna och LRF som ligger bakom den nya webbguiden. Här får du konkreta råd från rådgivare, exempel på avtalsmallar och tips från bönder som vet hur det hela fungerar i praktiken.

Med finansiering från Jordbruksverket har Ekologiska Lantbrukarna och LRF under året arbetat tillsammans i projektet Goda grannar i samverkan. Som resultat av detta finns nu en guide på nätet med praktiska råd och verktyg till hur man som lantbrukare kan göra för att skapa lyckade samarbeten.

Tips från rådgivaren
Pauliina Jonsson, rådgivare på Växa Sverige i Halland, har medverkat till innehållet i guiden. Hon har lång erfarenhet av samverkansfrågor och ger rådgivning när bönder har frågor i olika skeden - både innan, under och efter att man börjat fundera och planera kring samverkan. Hennes erfarenhet är att man tycker att det är positivt att få en kollega att bolla idéer med.
– Bara det faktum att man kan ringa varandra betyder jättemycket för samverkande lantbrukare. Det blir som en livlina när det är jobbigt, menar Pauliina Jonsson.

Goda exempel
Patrik Agerberg och Mikael Eriksson startade företaget Fjöset Utveckling AB tillsammans och ser många fördelar med att samarbeta. De är med i guiden och delar med sig av sina erfarenheter om vad det innebär att samarbeta, i praktiken.
– Det är roligare att jobba när man är två! Man tacklar utmaningar och problem tillsammans och har möjlighet att ta semester. Dessutom är det mer ekonomiskt när man kan dela på kostnaderna, säger Mikael Eriksson.

Fråga Dr Ljung
Samarbete handlar också om god kommunikation och att komma överens. Magnus Ljung är agronomie doktor och statskonsulent vid SLU i Skara och har mångårig erfarenhet av forskning om samverkan. Under vinjetten ”Fråga Dr Ljung” ger han svar på samarbetsfrågor och hjälper till med att lösa problem.

Du hittar guiden på http://ekolantbruk.se/b2b

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.