MENY menu

Satsning på närproducerat foder

Ekologiska Lantbrukarna har under senare tid arbetat med att öka omfattningen av närproducerat foder, både spannmål och proteinfoder. Nu har vi fått vår ansökan beviljad hos Jordbruksverket om att under två års tid får använda 2,8 miljoner kronor för detta arbete. Vi kommer att arbeta tillsammans med LRF och Svensk Mjölk som även de beviljats stöd för arbetet. Målet är att öka andelen närproducerat foder och därigenom bidra till högre lönsamhet för jordbruket, lägre miljöbelastning och utveckling av svensk mat.

Ekologiska Lantbrukarnas projekt ska kartlägga behov och hinder för odlingen av närproducerat foder i den svenska ekologiska produktionen. Vi kommer bland annat att göra regionala analyser, se över marknadskanaler och prissättning.

– Svenskt jordbruk har mycket att vinna på en ökad andel närproducerat foder i djurens foderstat. Växtodlingsföretagen kan öka marknadsandelen av lokalproducerat proteinfoder och de externa foderkostnaderna blir mindre avgörande för företag med djur. Med närproducerat foder ökar konkurrenskraften i svenskt jordbruk samtidigt som vi minskar miljöbelastningen, säger Olof Johansson, avdelningschef för växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket.

Läs Jordbruksverkets pressmeddelande

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.