MENY menu

"Satsa mer på svenskt lantbruk"

I en debattartikel i Göteborgs Posten den 14 maj uppmanar vi, tillsammans med LRF, Naturskyddsföreningen och WWF, vi den svenska regeringen att visa att man tar svensk landsbygd på allvar.

EU:s stats- och regeringschefer beslutade i februari om en kraftig nedskärning av den del av EU:s gemensamma jordbrukspolitik som kallas landsbygdsprogrammet. Detta är oroande. Såväl EU-minister Birgitta Ohlsson som landsbygdsminister Eskil Erlandsson har betonat att landsbygdsprogrammet är den del av jordbrukspolitiken som är viktigast för Sverige.

Förutsättning för turism
Anledningen är att man här kan rikta åtgärder mot specifika utmaningar. Lantbrukare får betalt för de kollektiva nyttigheter som biologisk mångfald och öppna landskap. Landskapen hålls öppna av betande kor och får som skapar livsmiljöer för mångfald, vilket i sin tur är centralt för ekosystemens gratistjänster som pollinering. Ett varierande odlingslandskap är dessutom en förutsättning för turism och rekreation. Landsbygdsprogrammet är också viktigt för att stärka konkurrenskraften i svenskt jordbruk.

Våra organisationer, med sammanlagt 560 000 medlemmar i ryggen, anser att lantbruk är en viktig del av en hållbar utveckling i Sverige. Landet har gott om vatten, utmärkt jordbruksmark och våra djur är uppfödda under världens strängaste djurskyddslagstiftning. Men det krävs att politikerna ger långsiktiga förutsättningar.

Därför uppmanar vi den svenska regeringen att visa att man tar svensk landsbygd och miljö på allvar genom att öka den nationella medfinansieringen av landsbygdsprogrammet. Regeringen kan investera i framtiden och göra jobb, miljö och landsbygd till vinnare. Det är en nödvändig framtidssatsning att se till att Sverige under de kommande sju åren har ett landsbygdsprogram med samma budget som det gångna.

Helena Jonsson
förbundsordförande LRF

Carl-Erik Ehrenkrona
ordförande Ekologiska Lantbrukarna

Johanna Sandahl
vice ordförande Naturskyddsföreningen

Håkan Wirtén
generalsekreterare WWF

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.