MENY menu

Samling ger eko - strategi för ekoproduktion och konsumtion

Ekologiskt Forum har i dialog med ett stort antal aktörer, däribland Ekologiska Lantbrukarna, arbetat fram en ny nationell strategi för ekologisk produktion och konsumtion fram till år 2020. Inledningen nedan är ett utdrag ur denna strategi.

Det ekologiska lantbruket är en växande del av jordbruket. Mat producerad utan bekämpningsmedel och konstgödsel och med bra omsorg om djur och natur är kärnvärden. Fortsatt utveckling av ekojordbruket driver på hela jordbrukets omställning. Ekologiska produkter efterfrågas i allt högre grad av konsumenterna som vill känna och ta miljöansvar. Efterfrågan är större än utbudet och tillgodoses ofta av import. En fortsatt positiv utveckling av eko skapar sysselsättning i primärproduktionen och förädlingsleden och bidrar till landsbygdsutveckling. Nedan sammanfattar vi innehållet i den nya strategin för ekologisk produktion och konsumtion 2020.

Ambitionerna är högt ställda hos livsmedelskedjans aktörer. I dokumentet ”Samling ger eko! En strategi för ökad ekologisk konsumtion och produktion” finns en detaljerad beskrivning av arton aktörers arbete och ambitioner beträffande ekologisk mat och de gemensamt formulerade förslagen. Dokumentet kan hämtas på Ekologiskt Forums hemsida www.ekologisktforum.se.

Det krävs också politiska beslut på nationell och lokal nivå där åtgärderna är långsiktiga och genomtänka. Regering och riksdag uppmanas att svara upp mot aktörernas satsningar genom att anta en nationell plan för ökad ekologisk produktion och konsumtion i Sverige.

Ekologiskt Forum föreslår följande mål:
 År 2020 bör 50 % av den offentliga livsmedelskonsumtionen utgöras av certifierade ekologiska produkter
 År 2020 bör minst 30 % av den svenska jordbruksarealen utgöras av certifierat ekologiskt lantbruk

De viktigaste politiska verktygen för att nå dessa mål bedöms vara:
 Miljöersättningar till ekologisk produktion
 Forskning
 Utbildning på alla nivåer
 Satsning på export
 Synergi och samverkan i ett nytt ”Eko-Sverige”

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.