MENY menu

Samling för långsiktig lönsamhet

Att efterfrågan på ekoprodukter ökar är välkänt. Ica, Axfood och Coop har fördubblat försäljningen på eko under det senaste halvåret. Samtidigt minskar ekoarealen och tillgången till svenskproducerat ekologiskt djurfoder är mycket osäker inför kommande år. Efterfrågan på djurprodukter ökar samtidigt som många djurägare ser sig om efter lokala alternativ till inköpt kraftfoder. Utan svenskodlat ekologiskt foder blir det svårt att bygga en långsiktig, hållbar och lönsam ekoproduktion.

Detta är en utmaning som samtidigt innehåller möjligheter till att förbättrad avsättning för ekogårdarnas produkter i Sverige.

Ekologiska Lantbrukarna kommer nu att nysatsa på att samla producenter i forum med olika produktionsinriktningar. Tillsammans vill vi diskutera och utveckla den svenska ekoproduktionen. Vi kommer att söka pengar från externa finansiärer för att utveckla mer avancerade ”branschråd” framöver; bjuda in föreläsare, förbättra tillgången till marknadsinformation, ge internationella utblickar och kanske starta utbildning i förhandling. För att det ska bli bra behövs medlemmarnas input.

Minst en gång per år vill vi samla ekoproducenter branschvis för att under trevliga former utbyta erfarenheter om hur vi skapar långsiktig lönsamhet i ekoproduktionen. Startskottet går på årets höstkonferens den 19-20 november och då främst med fokus på utbudet och efterfrågan på svenska foderråvaror.

Vi frågar oss: Kan odlingen öka? Hur säkrar vi merbetalningen? Och hur samverkar eller organiserar vi oss bäst? Vilka för och nackdelar finns med olika försäljningskanaler? Hur får vi långsiktighet vad gäller regler och ersättningar? Hur får vi bäst koll på marknaden? Och inte minst: Vilka är våra viktigaste mervärden?

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.