MENY menu

Samarbeten för ökad produktion

Svensk ekologisk produktion håller inte samma takt som den kraftigt ökande marknaden för ekologiska livsmedel.

Andelen ekologiska kor minskar i hela landet, inte minst i Halland, där Sveriges Television gjorde en intervju med ekoköttbonden Lennart Bengtsson. Han har varit ekobonde sedan 1980-talet och tycker att tiderna är ganska kärva.

– Man vill väl alltid ha mer betalt men i förhållande till det marknadsläge vi är i just nu har vi alldeles för lite betalt. Det vi får skiljer sig inte så mycket jämfört med det konventionella och då har vi högre produktionskostnader, säger Lennart Bengtsson.

För två år sedan nådde det ekologiska beståndet sin pik i Halland med drygt 3 000 ekologiska kor. Den siffran har minskat något och det är en trend som gäller i hela Sverige.

Lennart Bengtsson tror på samarbeten för att få igång en ökad produktion. Då kan man bland annat tillsammans förhandla med slakterier och skapa gemensamma villkor kring uppfödning.

– Vi kanske får sprida kalvningar under året runt vilket inte alltid är förmånligast. Är man en grupp på till exempel tio bönder i en produktionsring som har en enhetlig produktion så kan man fördela det så att någon har höstkalvningar och någon vårkalvningar, säger Lennart Bengtsson.

Se inslaget med Lennart Bengtsson i Svt Play

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.