MENY menu

Humlor och bin ökar skörden av åkerböna

Intresset för inhemsk odling av trindsäd som åkerböna och ärter har ökat under senare år. De kan ersätta importerade sojabönor och för den enskilde lantbrukaren har grödorna ett stort värde som omväxlingsgrödor till spannmål. Ett forskningsprojekt visar att humlor och bin kan öka skörden av åkerböna med 21 procent.

I grödor som åkerböna och rödklöverfrö är vildbin de viktigaste pollinatörerna. Vildbin är därmed en nyckelgrupp för ekosystemfunktion och hållbar utveckling i jordbrukslandskapet. En allvarlig trend i Västeuropa och Sverige är att förekomst och mångfald av vildbin minskar. Av de knappt 300 svenska vildbiarterna har nära en tredjedel blivit så sällsynta eller gått så kraftigt tillbaka att de har rödlistats.

Under tre år, 2008 – 2010, genomfördes 12 försök i syfte att undersöka hur förekomst av pollinatörer påverkar åkerbönans avkastning, proteinhalt, tusenkornvikt, grobarhet samt vattenhalt vid skörd. Försöken med pollinering av åkerbönor visade att humlor och bin kan öka skörden med upp emot 21 procent. En bra insektspollinering kan även ge en snabbare och jämnare mognad samt en högre grobarhet. Både antalet baljor per planta och antalet bönor per balja ökar vid insektspollinering.

Läs mer här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.