MENY menu

Sajt tipsar om minskad bränsleförbrukning i lantbruket

Drivmedel till maskiner står för över 50 procent av lantbrukets energiförbrukning. Detta enligt EU-projektet Efficient20, som under två års tid har samlat data om bränsleförbrukning inom lant- och skogsbruk. Utifrån de insamlade uppgifterna har projektet formulerat konkreta spartips som nu finns på internet.

Data samlades in från 121 gårdar och mer än 2 600 enskilda arbetsuppgifter för maskiner. Projektets målsättning var att en gård skulle kunna minska sin bränsleförbrukning med 20 procent. När 74 pilotgrupper av lantbrukare och skogsbrukare förband sig att följa spartipsen började det också hända saker.

På en av gårdarna kapades till exempel bränslekostnaden för gödselhantering med teleskoplastare med 43 procent bara genom en lugnare körstil. På en annan gård minskade bränsleförbrukningen vid betupptagning med 15 procent när fältstorleken ökades. Spartipsen finns nu samlade i flera skrifter för lantbrukare och rådgivare som ligger på projektets hemsida

Nyheten är hämtad från Greppa Näringen. Läs hela artikeln här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.