MENY menu

Riksfinal för Matverk 2014

140 nya produkter har skapats genom samarbeten kring mat genom tävlingen Matverk 2014. En namnstark jury bedömer landets nya kronjuveler i tävlingen Matverk 2014 som arrangeras av Gastronomiska Samtal. Den 28–29 januari avgörs riksfinalen då tre medaljörer hyllas som vinnare på Träffen i Nyköping under Gastronomiskt Forum. Av 21 tävlande landskap har 20 produkter slutligen ställt upp i finalen.

– Jag tycker att det finns ännu fler starka bidrag i år från regioner som samtidigt inser att deras produkter kan bli mer säljbara, säger hedersordförande Mathias Dahlgren.

– Det är positivt att konstatera att vi under de senaste tio, kanske ännu mer de fem senaste åren ökat vårt intresse över vad som finns i vårt närområde. Genom den här tävlingen får vi också fram fler hjältar och förebilder som förmedlar intresset vidare, fortsätter han

140 lag har tagit fram nya produkter där den viktiga röda tråden är att en råvaruproducent, en förädlare och oftast en kock går samman och bildar ett lag. Målet är att stimulera lagsamarbetet, kreativiteten och framförallt samtalet kring skapandet av en ny produkt.

Johan Ununger på Saltå Kvarn som bedömer marknadspotential i juryn inflikar:
– Det är viktigt att lyfta fram nya förebildsprodukter, det ger inspiration. Att vara medlem i juryn för en sådan här tävling innebär också att ha stor respekt för producenterna, förädlarna och kockarna som arbetat fram en produkt med stor passion och på stort allvar.

Totalt 150 000 kronor kommer att delas ut till de tre vinnande lagen; där 1:an får 75 000, 2:an 50 000 och 3:an 25 000. Villkoret och meningen med priset är att pengarna oavkortat ska användas till produktutveckling av de vinnande produkterna.

Läs mer på www.gastronomiskasamtal.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.