X

Poolpriser visar rejäl sänkning på spannmål

10 december 2013
Satsa på mellangårdshandel och skapa vinst för båda parter

Poolpriserna har släppts och det går att konstatera att priset på spannmål har sjunkit rejält i jämförelse med förra året. Kommer foderpriserna att följa sänkningen i samma takt? Troligtvis inte. Detta innebär att det finns en ännu större marginal för bönder att dela på om man gör affären direkt med varandra.

Mellangårdshandel ger bättre priser
Om man som lantbrukare satsar på mellangårdshandel går det att få upp spannmålspriset och samtidigt göra en bondekollega med djurproduktion en tjänst. Båda parter tjänar på att handla direkt av varandra.
I snitt finns minst 40 öre i handelsmarginal vid handel med foderfirmor. Mellangårdshandel innebär att spannmålsodlare kan ta ut ytterligare 20 öre per kilo sålt spannmål och djurbonden har möjlighet att köpa sitt foder 20 öre billigare. Räknat på en årskonsumtion på 50 ton spannmål går det alltså att spara/tjäna uppåt 20 000 kronor för både köpare och säljare att dela på.

Jämför och sätt eget pris
Med hjälp av Proteintipset.se hittar lantbrukare lätt en handelspartner. Här annonserar man gratis och hittar aktuella och historiska priser på både ekologiskt och konventionellt från Lantmännen och Svenska Foder. Priserna finns lättöverskådligt presenterade för respektive gröda och geografiskt område så att man enkelt kan göra en prisjämförelse.

www.proteintipset.se är del av ett samarbete mellan Ekologiska Lantbrukarna, LRF och Växa Sverige

Fler nyheter