MENY menu

Plöjningsfri ekologisk odling ger rikare markliv

Plöjningsfri och ekologisk odling ledde till ett rikare liv i jorden jämfört med konventionell odling. Detta visas i ett fjortonårigt franskt försök som utvärderar förekomsten av marklevande organismer i tre olika odlingssystem.
I en färsk vetenskaplig artikel har franska forskare jämfört hur marklevande organismer påverkas av tre olika odlingssystem: konventionellt, ekologiskt och plöjningsfri odling med täckgrödor och sparsam kemisk bekämpning av insekter (kallas conservation agriculture i artikeln).

Odlingssystemen designades för att spegla den praxis som används av lantbrukare i odlingslandskapen kring Paris där det till exempel är sällsynt att ekologiska lantbrukare har tillgång till stallgödsel. Istället odlas framförallt baljväxter för att tillgodose grödornas kvävebehov.

Rikt markliv i plöjningsfri och ekologisk odling
När skillnaderna utvärderades efter fjorton år hade systemen med plöjningsfri och ekologisk odling mer frekvent förekommande makro- och mikroorganismer med totalt högre biomassa jämfört med det konventionella odlingssystemet.

Allra störst sammantagen positiv effekt på de jordlevande organismerna hade plöjningsfri odling, vilket förklarades bland annat av att en högre andel organiskt material tillfördes jorden genom odlingen av täckgrödor, samt att marken inte blev återkommande störd genom plöjning.

Nyheten är hämtad från EPOK SLU

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.