MENY menu

På gården Stommen tjänar man pengar på bete

Martin Johansson driver gården Stommen i Köinge med sin far Bengt. I ett trevligt reportage från KRAV berättar Martin om hur det går till att utfodra korna på 100% egenproducerat foder, rasta kor och spara pengar på bete och små utgifter.

Martin och Bengt äger och driver gården ihop sedan 2004. Fram till dess hade Bengt arrenderat gården. Martin beskriver sig själv som ett ”arrendebarn” som har lärts upp på ett företagande präglat av små investeringar. Den gamla ladugården har plats för 35 uppbundna kor. Men 2002, när Bengt och Martin av en slump hittade en annons i ATL om ett utemjölkningsstall från 60-talet, öppnades möjligheter för att utöka besättningen utan stora investeringar.

– Vi är nöjda med betesdriften och tjänar pengar under betessäsongen. För att utnyttja betet maximalt gäller det att släppa korna tidigt på våren och våga både låta mjölkproduktionen sjunka ibland och minska på stödutfodringen inne, säger Martin.

Läs hela reportaget på KRAV.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.