MENY menu

Öppning för enighet om växthusregler

Kompromissvilja och ökad förståelse för olika odlingstraditioner blev resultatet när IFOAM-EUs arbetsgrupp för ekologiska växthusregler i fredags träffades i Sverige på Hornuddens Trädgård utanför Strängnäs.

I många EU-länder ser man det inte som förenligt med ekologisk produktion att odla i s k avgränsade odlingsbäddar, dvs lådor eller krukor i växthusen. Till saken hör att detta är betydligt vanligare i de nordiska länderna, och att vi här av tradition också använder torv i jordblandningarna. Torvjordar hör precis som kol och olja till de ändliga resurserna - och ifrågasätts därför i ekologisk produktion - men finns i EU nästan bara i Sverige och Finland.

På Hornuddens Trädgård har man växthusodling både direkt i marken, i krukor samt avgränsade bäddar, och ägarna berättade för IFOAM-gästerna på ett bra sätt om sin produktion och för- och nackdelar med de olika odlingssätten i växthusen.

- Konflikten kring växthusregler har en lång och jobbig historia i IFOAM-EU, så det här mötet kändes riktigt bra, säger Ekologiska Lantbrukarnas regelexpert Marianne Schönning som hade arrangerat mötet. Nu är växthusarbetsgruppen enig om ett förslag som kan gå vidare till IFOAM-EUs styrelse. Jag tror att det fanns en insikt hos alla om att vi helt lämnar över regelskrivandet till EU-kommissionen om vi inte från ekologiskt håll kan kompromissa oss fram till en gemensam hållning.

- Nu är vi överens om att odling i avgränsade bäddar kan vara OK om vissa krav på näringsinnehåll i jorden och gödslingen under kulturtiden är uppfyllda. Det finns också en acceptans för att använda torv i jordblandningarna i Sverige, Finland och Norge där den finns naturligt och har en traditionell användning.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.