Nytta och nöje på kurs i sparsam körning i Örebro

2 december 2011
Ekologiska Lantbrukarna i Örebro anordnade i veckan en kurs i sparsam körning. Enligt distriktsordförande Maria Östlund blev kursen snabbt fullbokad och redan nu planeras inför en till kurs efter jul.

Christer Johansson från LRF konsult höll i dagen. Gruppen på 10 personer delades upp i stationer med en lastavdelning respektive grusbilsavdelning. De som körde lastare var i majoritet och fick som uppgift att lasta och ställa av ensilagebalar på en utmärkt sträcka. För varje förare och körning tog man tid och räknade ut hur mycket diesel som hade gått åt. Efter en teoretisk genomgång utförde man samma övning en gång till. Som bäst hade en förare då minskat sin dieselförbrukning med 3 dl!

Örebrodistriktet var ett av de första distrikten att anordna en kurs i sparsam körning. Att genomgå kursen är förvisso obligatoriskt för KRAV-certifierade lantbrukare, men enligt Maria Östlund så finns även ett genuint intresse i att se hur man kan spara både diesel och pengar på att förändra sitt körsätt. Dessutom tycker många att det är positivt att få ett tillfälle att träffa andra ekobönder och kombinera både nytta och nöje.

Fler nyheter