Det finns stor efterfrågan på ekologiskt kycklingkött, men producenterna har svårt att möta upp på grund av dagens produktionsförutsättningar. Nu ska en forskargrupp på SLU jobba med att ta fram ett alternativt produktionssystem som ska passa för ekologisk kycklingproduktion.
I två delstudier, en på Lövsta forskningsstation utanför Uppsala och en på en kommersiell gård utanför Skara, ska tre olika hybrider utvärderas med avseende på produktivitet, djurvälfärd och miljöpåverkan. En konventionell snabbväxande och två långsamväxande hybrider ska studeras i projektet. Mer specifikt ska effekten av olika andel protein i fodret och hur fåglarna använder möjligheten till utevistelse studeras.
Forskargruppen består av:
Stefan Gunnarsson, Husdjurens miljö och hälsa
Jenny Yngvesson, Husdjurens miljö och hälsa
Lotta Jönsson, Husdjurens utfodring och vård och Lövsta forskningsstation
Anna Wallenbeck, Husdjursgenetik och Husdjurens miljö och hälsa
Projektet finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning och pågår 2014–2016.
Nyheten är hämtad från EPOK SLU
"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."
Bengt Edsgård KRAV-grisbonde
Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se
Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt
Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala
OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.