MENY menu

Ny unik konkurrenskraftsanalys av svenska ekostödet

För första gången har Ekologiska Lantbrukarna jämfört nivåerna på miljöersättningar till ekologisk produktion i grannländerna Danmark, Finland, Sverige och Tyskland. Resultatet är tydligt: Både Finland och Tyskland har högre genomsnittliga ersättningar än Sverige, medan Danmark ligger ungefär lika.

En analys av ersättningsnivåerna för miljönyttor för 12 typgårdar med ekologisk produktion i Sverige jämfört med motsvarande gård i konventionell drift visar också hur ersättningarna påverkar konkurrenskraften på den inhemska marknaden. Ett resonemang förs även om vilka miljönyttor ersättningarna styr mot.

– Det miljöarbete som ekobönderna gör i Sverige är minst lika viktigt som i våra grannländer och bör därför ha samma förutsättningar. De här resultaten är enormt intressanta för det fortsatta arbetet med EU:s nya jordbrukspolitik där vi jobbar för förbättrade ersättningar, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna.

Läs hela rapporten här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.