Ny organisation för andelsjordbruk bildad

15 december 2015
Andelsjordbruk, eller Community Supported Agriculture (CSA) är ett alternativt sätt för produktion och distribution av livsmedel som föddes i Japan och som har vuxit sig stort både i USA och i många EU-länder. Idag finns det över 15.000 CSA-gårdar i USA och nästan 2.000 i Frankrike. Nu börjar utvecklingen ta fart också i Sverige. I dagsläget finns ett tiotal andelsjordbruk i vårt land och antalet beräknas, precis som på kontinenten, fördubblas för varje år.

För att möta behovet av erfarenhetsutbyte och utveckling har nu andelsjordbrukare från hela Sverige startat en nationell paraplyorganisation. Syftet med den nya föreningen är att verka för den hållbara utvecklingen av andelsjordbruk (CSA) i Sverige.

Redan den 10 december kommer Tobias från CSA Stackvallen medverka vid en nätverksträff för 8 blivande andelsjordbruk i Västra Götaland.

Alla andelsjordbruk har tre gemensamma kännetecken, dvs. närproducerat, betalning i förväg, och leverans eller skörd varje/varannan vecka. Partnerskapet kan vara att köpa en del av skörden i förväg (självplock på gården) eller att teckna en prenumeration på grönsaker (grönsakslåda), under hela säsongen.

- Andelsjordbruk är ett väldigt spännande sätt att driva jordbruk, säger Maja som odlar grönsaker inom andelsjordbruket Nybrukarna i Småland. Före säsongen fick våra prenumeranter önska vad de ville att vi skulle odla och sedan planerade vi odlingen utifrån dessa önskemål. Man tecknar sig för en hel säsong och får då en andel av skörden. Misslyckas spenaten, blir det ingen spenat, blir spenatskörden god, blir det däremot desto mer. Genom följebrev och Facebook får man följa sina grönsaker under året - det är som att odla själv, men utan att göra jobbet, fortsätter Maja.

Läs mer på www.andelsjordbruk.se

Fler nyheter