MENY menu

Ny lagstiftning utan övergångstid

Upprörande! Det säger Ekologiska Lantbrukarnas ordförande Carl-Erik Ehrenkrona om Jordbruksverkets ändringar av miljöstödsreglerna som gäller från idag 18 juni.

Den juridiska frågan gäller ändringar i EUs ekologiska förordning som beslutades om tidigare i våras och som medlemsländerna sedan ska införa i sin lagstiftning. Anledningen till att Jordbruksverket valt 18 juni för sin författningsändring är att EUs beslut då kungörs i Official Journal vilket innebär att beslutet får status av lag.

I sak handlar det om självförsörjningsgraden på foder på ekologiska gårdar. Fram till nu har kravet i EUs förordning varit 50 % för idisslare och inga krav alls för gris och fågel. Från idag är kravet 60 % för idisslare och 20 % för gris och fågel.

För lantbrukare som inte bara är EU-certifierade utan även KRAV-certifierade är kravet redan nu 50 % självförsörjning för alla djurslag. Efter vårens regelremiss finns förslag på en ytterligare höjd självförsörjningsgrad som skulle börja gälla från 2014. I KRAVs regler finns också undantag från det höga självförsörjningskravet för små gårdar, t ex 20 får med avkomma, 50 slaktsvin och 3 000 värphöns.

- För de allra flesta ekologiska och KRAV-anslutna gårdar är Jordbruksverkets nya föreskrift inget stort praktiskt problem, säger Marianne Schönning, ansvarig för regelfrågor på Ekologiska Lantbrukarna. Men det är upprörande med verkets brist på förståelse för förutsättningarna i produktionen och avsaknaden av respekt inför lantbrukare som näringsidkare. Planering av fodertillgång och växtodling är långsiktig och vi är mitt i en växtodlingssäsong utan att vi haft möjlighet till planering och anpassning till de nya reglerna. Det är också beklagligt att Jordbruksverket inte har övervägt att försöka ansluta till KRAVs nuvarande undantag för små gårdar - som det nu är beslutat blir ju KRAV tvingat att göra sig av med det undantaget.

I den konsekvensutredning Jordbruksverket måste göra och som skickades ut 13 juni ser man inga hinder gentemot lantbrukarna för ett omedelbart införande av de nya kraven. Informationen till lantbrukarna anger man ska ske via Jordbruksverkets hemsida och meddelanden till länsstyrelserna.

- Förändringar i lagstiftningen utan rimlig övergångstid avskräcker från att bli ekologisk producent, säger Carl-Erik Ehrenkrona. Ekologiska Lantbrukarna kommer att kontakta Jordbruksverket och kräva omtag i frågan.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.