MENY menu

Nej till omläggningsstöd - ja till miljöersättning

Tisdag den 24 april var sista dag att lämna synpunkter till Jordbruksverket om mål och medel för ekologisk produktion i nya landsbygdsprogrammet för 2014-2020. Senast 30 maj ska Jordbruksverket lämna sin utredning med förslag till regeringen.

Ekologiska Lantbrukarna har skickat ett omfattande dokument till Jordbruksverket där bland annat vikten av fortsatt miljöersättning till ekologisk produktion lyfts fram.
Här kan du läsa dokumentet med våra synpunkter

- Vi trycker hårt på behovet av en fortsatt stark miljöersättning till ekologisk produktion, lik den vi har idag, säger Ekologiska Lantbrukarnas ordförande Carl-Erik Ehrenkrona. Vi argumenterar mot en modell med omläggningsstöd eftersom vi vet att det finns bland förslagen. I andra länder inom EU där man ersatt miljöersättningen med ett omläggningsstöd har ekoproduktionen minskat.

Jordbruksverket har också en för lågt satt målbild för ekologisk produktion i sin utredning, menar Ekologiska Lantbrukarna. Jordbruksverket har begränsat ambitionsnivån i sin utredning till att jämföra dagens konventionella och ekologiska lantbruk med varandra. Men med klimatutmaningen och andra stora miljöproblem med koppling till livsmedelsproduktionen räcker inte det. Vi behöver både större och mer långsiktiga hållbarhetsmål.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.