MENY menu

Musslor har många mervärden

Experterna och entreprenörerna var överens på seminariet som EPOK anordnade den 4 juni – musslor har många mervärden. De är en utmärkt ersättning till fiskmjöl i alla sorters foder. De har utmärkt sammansättning av fettsyror, vi människor skulle må bra av att äta mer musslor. Musslor kan också fungera bra som jordförbättringsmedel.

Musselodlingar är också utmärkta reningsverk som kan ta hand om de övergödande ämnen som läcker till vattnet från jordbruk på landbacken. Det enda kruxet är att det i dag inte går att producera tillräckligt billigt för att konkurrera med till exempel fiskmjöl.

Ett drygt fyrtiotal i publiken fick höra Odd Lindahl, marinbiolog vid Kungliga vetenskapsakademien i Kristineberg berätta ingående om exakt hur effektiva musslor är som reningsverk. Han berättade också om vilken potential som finns för att använda musslor som fodermedel.

Efter lunchseminariet presenterades kunskapsläget av fyra forskare från SLU och en tjänsteman från jordbruksverket. Därefter följde en paneldiskussion där publiken och föreläsarna diskuterade vad som kan göras för att driva frågan om musselodling vidare.

Nyheten är hämtad från EPOK/SLU

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.