MENY menu

Möte om EU-regler för ekologisk växthusodling

På måndagen den 22/10 träffades ett 15-tal personer i Stockholm på Jordbruksverkets inbjudan för att diskutera EGTOPS (EU-kommissionens tekniska expertgrupp) rapport om ekologisk växthusproduktion. Den bedöms vara viktig för hur kommissionen utformar förslag på framtida lagstiftning.

Det har hittills varit ett massivt motstånd från ekorepresentanter i de andra EU-länderna att acceptera avgränsade bäddar, något som är vanligt i Sverige, Norge och Finland. Detta är en fråga som Ekologiska Lantbrukarna varit mycket engagerade i. Efter ett internationellt möte på Hornudden utanför Strängnäs i fjol hittade Ifoam EU en kompromisslösning som i korthet innebär att befintliga växthusföretag i Norden med avgränsade bäddar ska få fortsätta, men att inga nya växthus av denna typ ska godkännas för ekologisk produktion. Det vill säga att ingen som är igång idag ska behöva sluta med sin produktion.

EGTOP rapporten säger också mycket bestämt nej till avgränsade bäddar men föreslår i likhet med Ifoam EU att befintliga företag i Norden ska undantas.

Den svenska officiella linjen kommer att vara att arbeta för att avgränsade bäddar ska vara tillåtna utan restriktioner - en fråga som kommer att kräva mycket för att lyckas med. Andra frågor av stor betydelse för svenska producenter är förslag på restriktioner i torvanvändning och begränsning av belysning.

Mer info: marianne.schonning@ekolantbruk.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.