MENY menu

Mjölkbönder är guld värda

Idag fick 41 mjölkbönder från 40 gårdar runt om i hela Sverige ta emot Svensk Mjölks Guldmedalj efter att i minst 23 år ha levererat mjölk av bästa kvalitet.

För att kvalificera sig för Guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården. Imponerande!

Ett särskilt grattis vill vi ge till fyra av årets guldmedaljgårdar som är ekologiska. Det är Anders och Maria Tunevi i Huddungeby, Gunnar och Gunvor Mattsson i Hallstavik, Lennart och Irene Walleräng i Hedesunda och Michael Henningsohn från Radbyvägen i Mariestad - vars ekologiska mjölkgård ägs av Göteborgs kriminalvård. Där rehabiliteras interner genom arbete på gården. Läs artikel om gården i dagens GP

Kuriosa om årets medaljörer:
- Den minsta gården har 6 kor och den största 200 kor.
- De två äldsta mjölkbönderna är systrar: 70 respektive 74 år. Den yngsta är 44 år.
- Västerbottens, Västra Götalands och Södermanlands län har flest Guldmedaljgårdar, fyra stycken vardera.

Här är hela listan på medaljörerna

I samband med Guldmedaljutdelningen delades också Svensk Mjölks pris till Årets Mjölkbonde ut av Kungen. 2012 års vinnare blev bröderna Tomas och Peter Johansson från Eneberga Gård på Vikbolandet utanför Norrköping.

Svensk Mjölks första Guldmedaljer delades ut 1958 av den nuvarande Kungens farfar, Gustaf VI Adolf. Traditionen har fortsatt och i år var det Kung Carl XVI Gustaf som överlämnar medaljerna.

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.