MENY menu

Miljöpristagare skänker vinst till Ekologiska Lantbrukarna

Bengt Sjöberg tilldelades på fredagen den 6 juni Lilla Edets kommuns miljöpris 2014. Miljöpriset är instiftat av miljö- och byggnämnden och går till en enskild person, ett företag eller en organisation som gjort en värdefull insats för miljön i kommunen. Vinsten på 10 000 kronor väljer han att skänka till Ekologiska Lantbrukarnas utvecklingsfond.

Bengt Sjöberg är pensionerad lantbrukare och har bedrivit ekologisk spannmålsodling på sina två gårdar Bondeströms gård och Uttersåker sedan 70-talet.

– Det hela började med att jag satt i traktorn en dag och tänkte att det måste vara fel att spruta gift på jorden där maten ska växa. I samma veva blev jag vegetarian och började intressera mig för vad man stoppar i sig egentligen, berättar Bengt.

Med sin övertygelse började Bengt söka information på alternativa sätt att odla. Han träffade kollegor som gått över till biodynamisk odling, men det kändes inte rätt för Bengt. Han provade att lägga om ett skifte och experimenterade sig fram. Så höll han på några år och det var inte lätt.

– All kollegor skrattade bakom min rygg. Ingen vidare skörd fick jag heller.

I samband med programmet Omställning 90 lade Bengt om hela gården. Priserna på konventionell spannmål var dåliga och under de tre åren som marken låg i träda så försörjde sig Bengt på måleri. Därefter drog han igång med eko för fullt. Och då gick det.

– Nu kom andra lantbrukare i trakten och hängde med, en efter en, minns Bengt.

Genom åren har Bengt Sjöberg varit en förebild och inspirationskälla för andra lantbrukare i kommunen som ställt om till ekologisk odling. Idag är 28 procent av Lilla Edets åkerareal ekologiskt odlad.

”Bengt Sjöbergs arbete gynnar en hållbar utveckling, genom att bidra till bland annat minskad övergödning, giftfri miljö samt ett rikt odlingslandskap. Ett ovärderligt arbete för att vi ska lyckas uppnå ett ekologiskt hållbart samhälle.” Så lyder motiveringen för utnämningen. Pristagaren tilldelas ett pris om 10 000 kr och ett diplom.

– Så mycket pengar, tänkte jag. Jag funderade på vilken organisation som kunde ha större nytta av pengarna än jag. Det skulle vara till något som gynnade ekologisk odling, berättar Bengt.

Beslutet blev att skänka summan till Ekologiska Lantbrukarnas utvecklingsfond. Bengt har varit medlem i Ekologiska Lantbrukarna sedan föreningen bildades i mitten av 1980-talet.

– Jag känner att det är Ekologiska Lantbrukarna som har gjort mest för det ekologiska lantbruket i Sverige, de som gjort att vi kan vara där vi är idag. Jag vill att det ska gå framåt för eko och önskar få uppleva 100 procent ekologisk odling i Sverige och att det tidigare sättet att odla på blir ett minne blott.

Maria Dirke, verksamhetsledare för Ekologiska Lantbrukarna är tacksam över gåvan till föreningens utvecklingsfond.

- Så roligt! Stort tack Bengt. Det är lantbrukare som Bengt som påbörjade det arbete som har lett fram till det framgångsrika ekologiska produktionen som vi har idag i Sverige. Nu behöver vi fler bönder för att tillgodose konsumenternas efterfrågan! Jag kan lova Bengt att vi skall förvalta pengarna väl. De kommer till god nytta i vårt utvecklingsarbete för den ekologiska produktionen och villkoren för de ekologiska bönderna.

Vill du veta mer om Ekologiska Lantbrukarnas utvecklingsfond och kanske ge ett bidrag precis som Bengt? Kontakta paula.cederberg@ekolantbruk.se

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.