MENY menu

Mer kemikalier i vanliga råvaror

Allt färre livsmedel är fria från rester av bekämpningsmedel. Vindruvor, citrusfrukter, jordgubbar och lever ligger högst upp på listan. Och nya analysdata för i år visar att det i europeisk spannmål finns oroande höga halter av stråförkortningsmedel.

Nyligen presenterade Europeiska Myndighetens sin årliga rapport om livsmedelssäkerheten, där man redovisar förekomsten av bekämpningsmedel i livsmedel. Trenden är tydlig, allt fler livsmedel är kontaminerade med fler och högra halter av bekämpningsmedel. I hälften av 77 000 prover från mer än 500 olika livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel. Proverna kommer från varor sålda i EU, Island och Norge. Rapporten visar också tydligt att resterna av bekämpningsmedel är betydligt lägre i ekologiskt producerade livsmedel.

Att det förekommit rester av bekämpningsmedel i en del frukt och grönt har man känt till sedan tidigare.
– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen.

Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor. Stråförkortningsmedel har tidigare varit förbjudna i Sverige. Men EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler gör att medel som är tillåtna att användas i ett land också kan godkännas i Sverige efter ansökan.

- Vindruvor är ett av de livsmedel som besprutas mest med bekämpningsmedel. Det bästa konsumenterna kan göra för att undvika att utsätta sig för risker är att istället köpa ekologiska vindruvor, russin och vin, säger Emelie Hansson, sakkunnig mat och jordbruk på Naturskyddsföreningen.

Läs mer här

Bli medlem i Ekologiska Lantbrukarna


"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."

Bengt Edsgård KRAV-grisbonde

KONTAKTA OSS

Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se

TELEFONTIDER

Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt

POSTADRESS

Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala

OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.