En ny studie slår fast att det finns skillnader mellan ekologiskt och konventionellt odlad mat. Ekologisk spannmål, frukt och grönt innehåller generellt mer av viktiga antioxidanter, men lägre halter av kadmium, kväve och bekämpningsmedelsrester.
I Vetenskapsradion uttalar sig den EPOK-anknutne forskaren Axel Mie om studien som publicerats i British Journal of Nutrition och är den mest omfattande sammanställningen hittills av vetenskapliga artiklar som handlar om innehållet i ekologisk mat. Axel tycker studien är välgjord, men att det ändå inte går att dra några långtgående slutsatser om betydelsen för den mänskliga hälsan.
– Det vi egentligen behöver för att kunna uttala oss om vad som är mer hälsosamt är studier om hur maten påverkar organismer och inte hur maten är sammansatt, säger Axel Mie i radioinslaget.
Nyheten är hämtad från EPOK SLU
"Ekologiska Lantbrukarna påverkar politiken så att vi ekobönder kan få bättre ekonomi på gårdsnivå, därför är jag medlem."
Bengt Edsgård KRAV-grisbonde
Ekologiska Lantbrukarnas kansli
nås på telefon 010-750 08 55 eller
via mail kansliet@ekolantbruk.se
Måndag: stängt
Tisdag: 8-12
Onsdag: 8-12
Torsdag: 8-12
Fredag: stängt
Ekologiska Lantbrukarna
C/o KRAV Ekonomisk förening
Box 1037
751 40 Uppsala
OBS ej paket!
Kontakta kansliet för
mer information.